lördag 23 november 2013

Effektivt samarbete

IIgår fredag hade vi ämnesmöte, något vi har varannan fredag. Det kanske låter konstigt i mångas öron att ha ämnesmöte på fredagar men jag tycker att det är veckans mest effektiva möte. Jag har inte gjort någon djupare analys av vad det kan bero på. Det kan vara att det ligger på fredag em och hela veckan med alla måsten är förbi och det gör att vi fokuserar bättre på mötet eller så beror det på oss individer i ämneslaget, vi är samspelta och har likadana prioriteringar: blir det här bra för våra elever?

På agendan igår stod planering av litteraturdag för hela skolan. En ny temadag som vi tänker ska bli en återkommande tradition. Resultatet av planeringen blev att varje årskurs har sitt eget område men aktiviteterna påminner lite om varandra. 

Årskurs sex har tema kring sagor och fantasi. De ska i grupper göra film av en saga, de ska skriva om en saga till en nutida version och illustrera den och De kommer få ha frågesport och boktips. 

Årskurs sju har tema ungdomsböcker. De kommer att få skapa bokomslag utifrån baksidestexter, skapa baksidestexter till bokomslag, göra charader och vem där, träna sig på att skriva berättelser med kortskrivning och de ska också få spela frågesport och ha boktips. 

I årskurs åtta är temat klassiker. De ska se en spelfilm (Frankenstein eller. Dracula) med efterföljande diskussioner. De kommer att skriva om filmen till en berättelse i nutid och ha en tipspromenad.

Nobel är temat för niorna. De kommer innan dagen ha möjlighet att skriva en novell och lämna in, under dagen finns dessa noveller tillgängliga för läsning och röstning. Vilken novell vinner "Nobelpriset"? Självklart finns inga namn publicerade. Under litteraturdagen kommer de sedan att få nominera en författare till Nobelpriset med motiveringar. De ska välja en nobelpristagare och gestalta den i en intervju (förhoppningen är att lyckas göra pod av intervjuerna). De kommer också att få se på olika klipp från filmatiseringar av verk av Nobelpristagarna. De kommer också att få spela jeopardy och lösa korsord. 

Det här innebär ju att jag behöver lära mig mer om att göra pod och om film och filmredigering. Kul! Ännu roligare att mina "fysiska" kollegor är öppna och vill testa nya verktyg.

/AnnA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar